Fakültemiz, 30 Nisan 2025 tarihinde Erasmus+ KA-171 Projesi kapsamında çeşitli ülkelerden ve üniversitelerden gelen öğretim üyelerinin verdiği konferanslara ev sahipliği yaptı. Sosyal ve sayısal alanlarda düzenlenen konferanslarda, farklı ülkelerden gelen konuşmacılar ile Fakültemiz akademisyen ve öğrencileri arasında gerçekleşen akademik paylaşımlarla bilgi ve tecrübe aktarımı sağlanırken yapılan toplantılar Üniversitemizin uluslararasılaşma hedefine de katkı sundu.
Bu çerçevede saat 10.00’da Hindistan Alliance Üniversitesi’nden Prof. Dr. Arindam Das Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde “Postkolonyalizim ve Hindistan Tarihi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Das konuşmasında Hindistan ve Hindistan tarihi üzerinden sömürgeciliğin sona erdiği ve yeni bağımsızlaşan ulusların kendi kimliklerini yeniden tanımlamaya çalıştığı bir süreci ifade eden “postkolonyalizim” hakkında bilgiler aktardı. Prof. Das’a teşekkür belgesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahiner tarafından takdim edildi.
Saat 14.00’te Taşkent Devlet Şarkiyat Üniversitesi’nden Bölüm Başkanı Doç. Dr.
Muhammedjon Aripov “Türk ve Özbek Folklorunun Benzer ve Farklı Yönleri Özbekçe ve Türkçe Arasında Yalancı Eş Değerlik” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Doç. Dr. Aripov sunumunda, iki kardeş halkın kültürel mirasındaki ortak motifleri, tarihsel süreçte şekillenen benzer anlatı yapılarını ve sözlü gelenek unsurlarını karşılaştırmalı bir bakış açısıyla ele alarak toplantıya katılan akademisyen ve öğrencilere önemli perspektifler kazandırdı. Ayrıca, Özbekçe ve Türkçe arasındaki yüzeysel benzerliklere rağmen anlam farklılıklarına yol açan yalancı eşdeğerlik örneklerine yer vererek, dilsel etkileşimlerin inceliklerine dikkat çekti. Sunumu dolayısıyla Doç. Dr. Muhammedjon Aripov’a, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Abdulmuttalip İpek tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Saat 14.00’te Kimya Bölümü tarafından organize edilen “Avrupa’da Ulaştırma Sektöründe Biyoyakıtların Tanıtımı” başlıklı konferansta ise İspanya Bask Ülkesi Üniversitesi’nden Dr. Jose Maria Lomas bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Lomas sunumunda Avrupa ulaştırma sektöründe biyoyakıtların sürdürülebilirlik, enerji bağımsızlığı ve çevresel etkiler açısından önemi ile kullanım alanları ve karşılaşılan zorluklar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dr. Lomas’a teşekkür belgesi Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Didem Balun Kayan tarafından takdim edildi.
Saat 15.30’da Tarih Bölümü’nün davetlisi olarak Üniversitemize gelen Moldova Devlet Üniversitesi Tarih ve Felsefe Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Igor Bercu ise “15. Yüzyıl Sonundan 19. Yüzyıl Başlarına Kadar Moldova Topraklarında Osmanlı İdari ve Toprak Yapılarının Oluşumu ve Gelişimi” başlıklı bir konferans verdi. Konferansta, Osmanlı Devleti ile Moldova Prensliği arasındaki ilişkiler tarihsel bağlamda ele alındı. Osmanlı idari birimlerinin Moldova’daki yerel koşullara nasıl uyarlandığı, bu yapıların bölgenin siyasal, iktisadi ve toplumsal gelişimine nasıl etki ettiği örneklerle ve arşiv belgeleriyle açıklandı. Doç. Dr. Igor Bercu’ya teşekkür belgesi Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selahattin Satılmış tarafından takdim edildi.