Aksaray Üniversitesi
Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi
ASÜ Edebiyat Topluluğu’ndan Okuma Kültürü Nasıl Kazanılır Konulu Çevrimiçi Konferans

14.04.2025 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda çevrimiçi olarak gerçekleşen “Okuma Kültürü Nasıl Kazanılır?” başlıklı konferansta kütüphaneci-yazar Selahattin Öztürk konuşmacı olarak konuk edildi.

38 yıllık kütüphanecilik ve yazarlık hayatının ardından emekliye ayrılarak yaklaşık 10.000 kitabıyla birlikte memleketi Yozgat’a yerleşen Öztürk, süreli yayınlar ekseninde geçen çalışma hayatını ve okuma serüvenini anlattığı konferans ile dinleyenlere ilham verdi. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elmas Karakaş’ın yaptığı açılış konuşmasından sonra okumanın genel manada yüksek dikkat gerektiren bir gözlem ve anlama faaliyeti olduğunu belirten Öztürk, dergi okumanın okuma zevkini kazandıracak en önemli araçlardan biri olduğuna dikkat çekti. Konferansta okumayı engelleyen ayartıcı etkenler ve bu etkenlerden korunma yolları, temel ve yerli metinlerin okutulmasının dil bilincinin gelişimindeki etkisi, okuma zevkinin kazanılması gibi pek çok mesele konuşuldu.

1985 yılında başladığı kütüphanecilik mesleğine, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi Genel Müdürlüğü ve İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Kütüphanesi gibi önemli kurumlarda görev alarak devam eden Selahattin Öztürk, arşivlerin dijitalleştirilmesi yönündeki öncü çalışmalarıyla tanınıyor.

Öztürk, İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Atatürk Kitaplığı, İstanbul Müftülüğü Meşihat Arşivi, Marmara Üniversitesi Nadir Eserleri, İstanbul Üniversitesi Tıp Tarihi Müze ve Kütüphane Düzenlemesi, Tıp Tarihi ve Deontoloji Arşivi ve Milli Kütüphane Nadir Eserler Kataloglama Projesi gibi sayısız projede aktif görev aldı. Ayrıca Zeytinburnu Belediyesi Merkezefendi Şehir Kütüphanesi’nde yönetici olarak çalıştı.

Kütüphanecilik ve arşivciliğin yanı sıra Çare, Yitiksöz, Sabilürreşad, Ulak, Müteferrika gibi dergilerde yayımlanan yazılarıyla edebiyat dünyasına da katkıda bulunan Öztürk, ASÜ Edebiyat Topluluğu tarafından düzenlenen “Okuma Kültürü Nasıl Kazanılır?” başlıklı çevrimiçi konferansta, mesleki birikim ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği konferansta Öztürk, mesleki deneyimlerini ve okuma kültürünün gelişim sürecine dair gözlemlerini paylaştı. Program, soru-cevap bölümüyle tamamlandı.