Aksaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, 3-5 Mayıs 2018 tarihleri arasında, gelenekselleşmiş olan Genç Tarihçiler Çalıştayı’nın beşincisini düzenledi.
Çalıştay, tarih alanında eğitim gören lisans son sınıf, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin birbirleriyle tanışmalarını ve akademik anlamda fikir alışverişinde bulunmalarını sağlamanın yanında, tarih alanındaki bilimsel çalışmaları özendirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda çalıştayda, Tarih Öncesi devirlerden Eski Çağ tarihine ve bilhassa da Eski Çağ Anadolu Tarihine, Orta Asya Türk Tarihine, Orta Çağ İslam ve Avrupa dünyasına, bunun yanında arşiv belgeleri kaynaklı olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti tarihine dair 48 farklı üniversiteden toplam 90 katılımcı bildiri sundular. Söz konusu bildiriler, siyasi tarihin yanında kültür tarihi, sosyo-ekonomik tarih gibi birçok perspektiften meseleleri değerlendirmeleri hasebiyle Türk tarihçiliğinin dünya tarihçiliğinde takip edilen usuller istikametinde ilerlediğini gösterdi. Genç tarihçilerin “Prehistorik Çağda Beslenme”, “Anadolu’nun İlk Yazılı Belgelerine Göre Kaçakçılık”, “Roma İmparatorluk Dönemi Sikkeleri”, “X. Yüzyıla Kadarki Çin Kaynakları ve Bu Kaynakların Değerlendirilmesi”, “Orta Çağ İslam Dünyasında Bir Korku Müzesi: Hızânetü’r-Ru‘us”, “Mühimme Defterlerine Göre 1575-1600 Yılları Arasında Mevâcib Problemi”, “Osmanlı Devleti’nde Kartpostalların Kullanım Amaçları”, “Milli Mücadele Yıllarında Türk Kadının Rolü” ve “Historical Development of Turkish Energy Policy and its Aftermath” gibi başlıklar altında sundukları bildirilerin konu çeşitliliği ve özgünlüğü, bu gibi çalıştayların genç akademisyenlerin yeteneklerini göstermesi ve tarihçilik hususundaki tecrübelerini arttırmaları açısından önemli bir platform temin etti.
Nitekim Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necmettin Aygün’ün kapanış oturumunda yaptığı değerlendirme konuşması esnasında, genç tarihçiler söz alarak böyle bir fırsatın kendilerine verilmiş olmasından ötürü teşekkürlerini sundular. Hemen her konuda sunulan bildirilerden elde ettikleri kazanım ve tecrübenin ifadelendirilmesi, kapanış oturumunun en önemli mevzuunu teşkil etti.
Çalıştayın amaçlarından bir tanesi de Aksaray’ın tarihi ve kültürel noktalarının ülkemizin diğer şehirlerinden gelen genç akademisyenlere tanıtılması idi. Bu doğrultuda 5 Mayıs tarihinde bir gezi programı düzenlendi ve bu vesilesiyle çalıştayın ilmî zemini sosyal ve kültürel bir muhteva ile taçlandırılmaya çalışıldı.